woensdag, januari 26, 2005

Aldi als sterkste winkelmerk

Bij menig marketeer leeft de vraag hoe je een sterk merk kan bouwen. Reclamebureaus worden uitgenodigd om merkconcepten uit te werken en te vertalen in indringende communicatie. Van viraal tot massamediaal, geen register wordt daarbij onbenut gelaten. En soms met waarlijke kunststukjes als resultaat. (zie posting van 18-1 over de flims van volvo )

Example


Maar blijkbaar is er ook nog een andere manier: gelijkvormigheid en bijna maniakale focus. Als je in al je aderen het kwaliteits en lage kosten bloed laat stromen, kan je het geld voor de marketingcommunicatie bijna helemaal in je zak houden. Dan kan je met een relatief laag communicatiebudget, toch het sterkste merk onder de Europese winkeliers worden. Zo bleek althans uit een onderzoek van ACNielsen dat vandaag in het financieele dagblad stond. Daarin werd Aldi door 6000 Europeanen in 8 landen als sterkste merk aangemerkt.

Aldi als voorbeeld: wanneer je binnen heel sterk gefocussed bent (met alle gevolgen voor sfeer en winkelgenot in het geval van Aldi), dan is dat blijkbaar heel herkenbaar voor buiten. En dat resulteert niet alleen in omzet (Aldi neemt mondiaal de dertiende plaats in onder de retailers), maar ook, zoals nu blijkt, in merkherkenning.

Moeten de communicatieve merkbouwers nu vrezen voor hun boterham? Ik denk het niet en ik hoop het ook niet. Dan moeten zij wel verder gaan dan alleen de buitenkant opschilderen. Alleen als binnen=buiten, voegt advertising werkelijk waarde toe. Als de reclame de weerslag is van waar je als bedrijf in gelooft en waar je met alle menskracht en creativiteit aan werkt, dan maak je indruk. En ik hoop dat volgende jaar een leuker bedrijf, met een iets meer inspirerende uitstraling, de lijst van ACNielsen aanvoert.

Daarom een pleidooi: laat de inspiratie bloeien in uw bedrijf, mannen en vrouwen ondernemers en managers.

Geen opmerkingen: