woensdag, juni 08, 2005

Nomen est omen



Naar aanleiding van de naamsverandering van de SFB Group in Cordares, zei bestuursvoorzitter Joep Schouten in een interview: "Eerder hebben we enkele lagen uit de organisatie gesneden om ons meer naar buiten te richten".

Mooie woorden die de zin 'organisaties hebben zo hun betekenis?' lijken te ondersteunen. Bij nader inzien ontgaat mij de logica toch. Ik snap niet hoe minder lagen de organisatie nu per se meer naar buiten gericht maken. Dit citaat lijkt toch thuis te horen in de categorie 'bijna goed'.


Bullshit-Negation_in-color_small-Sign



Of zie ik het toch verkeerd? De naamsverandering is, volgens de heer Schouten in datzelfde interview, ingegeven door het feit dat mensen de pensioenbeheerder onterecht met een sociale instelling bleven associeren (Sociaal Fonds Bouwnijverheid was de oorspronkelijke naam).

Zou de logica dan zitten in het feit dat snoeien in de lagen een teken is van het laten varen van het sociale karakter? Snoeien als teken van bedrijfsmatige en marktgerichte (naar buiten gerichte) aanpak?

Dat zou kunnen! Dan was niet alleen de reorganisatie betekenisvol, maar is de naamsverandering dat ook. Maar dat was al langer bekend.


Geen opmerkingen: